Strona stratowa EUROMEDICA Kontakt Mapa strony
 

Wyszukiwarka

Wpisz szukaną frazę

Kontakt, Bielsko-Biała, Ruda Śląska
callcenter, kontakt skype
Prof. Lawrence Steinman, neurolog ze Stanford University School of Medicine, zajmujący się badaniem stwardnienia rozsianego (SM), odkrył, że środek na ...
Amerykańskie władze dążą do ograniczenia dostępności szałwii wieszczej uznawanej za źródło najsilniejszych roślinnych halucynogenów. Batalia na temat uznania rośliny za ...
Skład: glukoza bezwodna, cytrynian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, naturalny aromat cytrynowy

Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia. Preparat zalecany jest ...
 

Peptydy – zastosowanie w kosmetykach

Peptydy stanowią częsty składnik aktywny wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzalej.

Peptydami nazywa się krótkie łańcuchy sekwencji aminokwasów. Aminokwasy to składowe budujące białka. Technologia bioaktywnych peptydów została rozwinięta dzięki badaniom nad gojeniem ran. Obecnie, bardzo często wykorzystuje się różne rodzaje peptydów w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Wiele publikacji porównuje ich działanie do retinoidów, podkreślając w przypadku peptydów efektywne działanie pozbawione reakcji podrażnieniowych stwierdzanych po retinoidach.

PEPTYDY WYKORZYSTYWANE W KOSMETYCE DZIELI SIĘ NA:

Stymulujące syntezę białek skóry - signal peptides, peptydy sygnalizacyjne,

Hamujące uwalnianie neurotransmiterów,

Niektóre z wykorzystywanych w kosmetologii peptydów pełnią podwójną rolę czynników nośnikowych (wiążących i przenoszących metale) i jednocześnie peptydów sygnalizacyjnych.

Badania nad działaniem peptydów próbuje się wykorzystywać w medycynie, np. w leczeniu uszkodzeń i ran skóry. Mechanizm ich działania w przypadku gojenia ran związany jest z naturalnym procesem gojenia. Z uszkodzonych w obrębie rany komórek wydzielają różne substancje, w tym peptydy. Uwolnione białka pełnią rolę czynników chemotaktycznych przyciągających różne komórki (np. leukocyty) do brzegów rany. Jest to początek reakcji zapalnej, która zapoczątkowuje proces gojenia i powoduje pobudzenie aktywności fibroblastów.

PEPTYDY PEŁŃIĄCE ROLE CZYNNIKÓW SYGNALIZACYJNYCH:

Jednym z ważniejszych peptydów wykorzystywanych w kosmetologii jest występujący naturalnie w skórze fragment prokolagenu typu I- pentapeptyd KTTKS (lizyna-treonina-treonina-lizyna-seryna). Wykorzystuje się jego palmitylo-wą, bardziej stabilną i lepiej wchłaniającą się pochodną (pal-KTTKS). Testy kliniczne wykazały, że peptyd pal-KTTKS :

stymuluje syntezę kolagenu i innych składników macierzy: elastyny i fibronektyny,

stymuluje produkcję niektórych glikozaminoglikanów (GAG),

pobudza syntezę kolagenu typu IV, znajdującego się w strefie przylegania skórno-naskórkowego (D-E junction).

Działanie to wzmacnia spójność strefy D-E, zmienioną w procesie starzenia się skóry. Lepsze przyleganie nieukrwionego naskórka do skóry gwarantuje lepszą wymianę składników odżywczych pomiędzy tymi tkankami.
Klinicznie obserwuje się redukcję zmarszczek i wygładzenie skóry.

INNE POLIPEPTYDY (HEXAPEPTYDY), WYKORZYSTYWANE W KOSMETYKACH PRZECIWZMARSZCZKOWYCH TO:

fragmenty elastyny - wykazują działanie chemotaktyczne,

tetrapeptydy, np. fragmenty fibronektyny wiążącej komórki skóry i umożliwiającej przekazywanie międzykomórkowych sygnałów.

Niektóre wykorzystywane w kosmetologii peptydy otrzymywane są z naturalnych białek, np. z mleka soi.

KARNOZYNA

Kamozyna to naturalnie występujący w organizmie dipeptyd. Jest obecnie modnym składnikiem kosmetyków do skóry dojrzałej i preparatów stosowanych w suplementacji. Ma właściwości anty-oksydacyjne. Hamuje działanie wolnych rodników tlenowych uszkadzających błonę komórkową.

W ostatnich latach wykazano także inne jej właściwości, niezwykle ciekawe z punktu widzenia skóry dojrzałej. Kamozyna hamuje glikozylację białek skóry, proces przyczyniający się do postępującego z wiekiem zjawiska uszkodzenia włókien podporowych skóry. W hodowlach komórkowych kamozyna przyczynia się także do wydłużenia życia fibro-blastów i wpływa pozytywnie na fenotyp starzejących się komórek. Kamozyna jest wykorzystywana także jako składnik „Anty-Aging” - spowalniający procesy starzenia się organizmu - w środkach suplementacyjnych diety.

INHIBITORY NEUROTRANSMITERÓW

Niektóre peptydy wykorzystuje się jako związki w kosmetykach przeciwdziałających powstawaniu zmarszczek mimicznych. Mają zmniejszać napięcie komórek skóry w miejscach mimicznych. Komórki skóry poddane stale napięciom zachowują się jak komórki mięśni. Po pewnym czasie jednak tracą nabyte właściwości kurczliwe, nie „rozprężają się" i zmarszczki mimiczne utrwalają się. Przeciwdziałanie ciągłym napięciom mięśni i naprężeniom komórek skóry ma ograniczać powstawanie zmarszczek w miejscach mimicznych. W przypadku niektórych peptydów udowodniono też (w badaniach in vitro) działanie na zasadzie hamowania wydzielania neurotransmiterów - acetylocholiny. Najbardziej znanym w kosmetologii związkiem  o działaniu  hamującym uwalnianie acetylocholiny jest hexapeptyd-argirelina. W badaniach in vitro wykazano, że argirelina wpływa na tworzenie kompleksów białkowo-wapniowych i przeciwdziała zależnej od wapnia egzocytozie acetylocholiny. Poprzez te właściwości ma przeciwdziałać nadmiernym skurczom fibroblastów w okolicach skóry o dużej mimice. Trudno jednak taki model doświadczenia przełożyć na działanie kosmetyku. Kosmetyk nie blokuje pracy mięśni mimicznych, tak jak to się dzieje w przypadku podania podskórnego botuliny. Reakcja po zastosowaniu kosmetyku z inhibitorem neurotransmitera ma działanie powierzchowne, choć testy in vivo potwierdzają wygładzenie zmarszczek w okolicach mimicznych.
Podobne do argireliny działanie, ale na komórki skóry, ma Adenoxyna - kompleks adenozyny z magnezem, będącym naturalnym blokerem kanału wapniowego.
Trzecią grupą peptydów wykorzystywanych w kosmetyce są peptydy stabilizujące i przenoszące metale, które są kofakto-rami reakcji metabolicznych. Zwykle pełnią podwójną rolę, także jako czynniki stymulujące. W kosmetyce wykorzystanie znalazł tripeptyd GHK, wiążący i przenoszący miedź.
Miedź jest kofaktorem SOD - superoksydyzmutazy, enzymu uczestniczącego w procesach antyutleniających i innych procesach metabolicznych. Transport i stabilizacja miedzi może mieć znaczenie w reakcjach antyutleniających związanych z SOD. Ponadto miedź, będąca kofaktorem enzymu oksydazy lizyny, uczestniczy w procesie syntezy kolagenu. Wykazano, że tripeptyd GHK działa także jak peptyd sygnalizacyjny - jest czynnikiem stymulującym produkcję kolagenu, metaloproteinaz i inhibitorów metaloproteinaz TIMP- 1 i TIPM- 2. Działanie to, remodelujące tkankę łączną próbuje się wykorzystać w preparatach wspomagających procesy gojenia ran i odnawiających uszkodzenia skóry pod wpływem promieni UV.

dr n. med. Maria Noszczyk
Tekst stanowi fragment jednego z rozdziałów, przygotowywanej do druku książki pt. Kosmetologia Praktyczna, Wyd. PZWL

Magazyn ”Derma News”

Piśmiennictwo

1. Lintner K. Promoting production in the Brtracellular matrix without Compromising Barrier. Cutis. 2002,70, nr 6S, 13- 16
2. Simeon A. Węgrowski Y, Bontemps J. Expression of glikosaminoglycan and smali proteoglygans in wounds: modulation by the tripeptide-copper complex glycyl-Lhistydyl-L-lysine-Cu2+. J lnvest Dermatol. 2000. 115:962-968


drukuj  powrót  do góry
Copyright © 2008 Euromedica. Przychodnia. Poradnia. Apteka. Wszelkie prawa zastrzeżone.