Strona stratowa EUROMEDICA Kontakt Mapa strony
 

Wyszukiwarka

Wpisz szukaną frazę

Kontakt, Bielsko-Biała, Ruda Śląska
callcenter, kontakt skype
Prof. Lawrence Steinman, neurolog ze Stanford University School of Medicine, zajmujący się badaniem stwardnienia rozsianego (SM), odkrył, że środek na ...
Amerykańskie władze dążą do ograniczenia dostępności szałwii wieszczej uznawanej za źródło najsilniejszych roślinnych halucynogenów. Batalia na temat uznania rośliny za ...
Skład: glukoza bezwodna, cytrynian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, naturalny aromat cytrynowy

Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia. Preparat zalecany jest ...
 

ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM

Zatrucie jadem kiełbasianym wywołują toksyny, które są produkowana poza organizmem człowieka przez bakterie o nazwie laseczka jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Źródłem zatrucia jest skażona żywność.

Objawy:

  • W pierwszym stadium choroby uczucie osłabienia, zawroty głowy oraz suchość w ustach.
  • Następnie pojawienie się zaburzenia widzenia (np. podwójne widzenie) i opadanie powiek.
  • Niewyraźna mowa.
  • Później występują objawy ze strony układu pokarmowego: wzdęcie brzucha i zaparcie stolca, niekiedy również wymioty.
  • Na końcu pojawienie się osłabienia siły mięśniowej i niedowład mięśni.
  • Choroba przebiega bez gorączki.

Przyczyny:

  • Jad kiełbasiany zawarty w pożywieniu wchłania się do krwi. Toksyna zakłóca przekazywanie bodźców między komórkami nerwowymi i mięśniowymi.
  • Pierwsze objawy pojawiają się od kilku godzin do kilkunastu dni po zatruciu, w zależności od dawki toksyny.

Zalecenia:

  • Im większa dawka spożytej toksyny i im wcześniej pojawiły się objawy, tym większe zagrożenie dla zdrowia. Po wystąpieniu wymienionych dolegliwości należy wezwać karetkę pogotowia.
  • Głównym źródłem zatrucia są konserwy, nie tylko mięsne, ale również jarzynowe czy rybne. Nie wolno spożywać konserw, jeśli wieczko jest wybrzuszone przez gaz lub istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do świeżości produktu.
  • Jeśli wystąpią objawy sugerujące zatrucie jadem kiełbasianym, powinno się sprowokować wymioty oraz zabezpieczyć do badania żywność, która mogła być źródłem zatrucia.
  • Leczenie jest prowadzone w szpitalu, a u osób w dobrym stanie ogólnym wykonuje się płukanie żołądka oraz podaje się środki przeczyszczające.
  • Przy ostrym zatruciu odżywianie prowadzi się drogą dożylną.
  • Rekonwalescencja po przebyciu ciężkiego zakażenia trwa kilka miesięcy. W tym czasie konieczne jest wykonywanie odpowiednich ćwiczeń fizycznych pod nadzorem rehabilitanta.
  • Możliwe powikłania to niewydolność oddechowa, zatrzymanie czynności serca, zachłystowe zapalenie płuc. W przypadku zapalenia płuc lub innych poważnych infekcji stosuje się leczenie antybiotykami. W przypadkach ciężkich zatruć może nastąpić zgon.

drukuj  powrót  do góry
Copyright © 2008 Euromedica. Przychodnia. Poradnia. Apteka. Wszelkie prawa zastrzeżone.